Omgevingsvergunning
Adresgegevens:
De Bouw aanvraag B.V.
Lijsterbes 18 7742 RM Coevorden
Tel : 0524 785071
Email: debouwaanvraagbv@hotmail.com Handy: 06 18176573 KvK : 83480900 Btw nr: NL 8628 90.780.B01
Schuurruimte/gebouw verbouwen tot mantelzorgwoning
U woont op een ruim perceel met daarop een vrijstaande woning, een garage en een schuur. Uw moeder is inmiddels alweer ruim de vijf en zestig gepasseerd en is hulpbehoevend geworden. Zowel u als uw familie en moeder voelen er niets voor om uw moeder in een verzorgingstehuis te plaatsen. U wilt de zorg voor uw moeder op u nemen. Het liefst vanuit uw eigen huis, maar u wilt haar wel een eigen plekje kunnen geven. De schuur, gebouw op uw grondstuk lijkt hiervoor de ideale oplossing. Deze schuur is geïsoleerd, heeft water/elektra en gas aansluitingen en staat op geruime afstand van het woonhuis. U wilt deze schuur ombouwen naar een mantelzorgwoning!
In het bestemmingsplan staan vaak regels opgenomen over wat wel en niet mag in een bijgebouw of schuur. Is de activiteit passend binnen het bestemmingsplan ? Zijn er vergunningsvrije mogelijkheden? Als bouwkundige help ik u met dit vraagstuk.
mantelzorger
Mantelzorg is de zorg (meestal langdurig en kan intensief) en ondersteuning die partners, kinderen, familie, vrienden en andere bekenden aan een naaste verlenen. De hulp bestaat uit verzorging maar kan ook hulp bij noodzakelijke dagelijkse activiteiten zijn. Zoals een huishouden voeren. Soms verrichten mantelzorgers verpleegkundige handelingen. De officiële definitie zoals die in de Wmo gebruikt wordt, is:
‘Mantelzorg is zorg en ondersteuning die mensen vrijwillig en onbetaald verlenen aan mensen met fysieke, verstandelijke of (sociaal)psychische beperkingen in hun familie, huishouden of anderszins sociale netwerk. Het gaat om hulp die de gebruikelijke hulp die in redelijkheid mag worden verwacht van partners, ouders, kinderen of andere huisgenoten overstijgt.’
Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?
Voor het gebruiken een bestaand bouwwerk (aan-, uitbouw of bijgebouw) bij een woning voor mantelzorg heeft u geen omgevingsvergunning nodig. Dit staat in onderdeel 22 van artikel 2, bijlage II Besluit omgevingsrecht. Als u de schuur wil verbouwen voor mantelzorg dient u te voldoen aan de voorwaarden van onderdeel 8 van artikel 3, Bijlage II Besluit omgevingsrecht:
- geen verandering van de draagconstructie,
- geen verandering van de brandcompartimentering of beschermde sub brandcompartimentering,
- geen uitbreiding van de bebouwde oppervlakte, en
- geen uitbreiding van het bouwvolume.
Verklaring huisarts
Het kan het zijn dat de mantelzorgsituatie al bekend is bij de gemeente doordat een waardering is toegekend aan de mantelzorger. Voor gevallen waarin daarvan geen sprake is en bij gemeenten twijfel bestaan over de aanwezige zorg- of ondersteuningsbehoefte, kan een gemeente een verklaring daarover verlangen van de zorg- of hulpbehoevende. Deze verklaring kan worden verstrekt door de huisarts, wijkverpleegkundige of een ander deskundig te achten persoon of een deskundige instantie. Deze mogelijkheid is opgenomen, zodat in gevallen waarin de gemeente gerede twijfel heeft over de mantelzorgbehoefte, de bewijslast hieromtrent bij de zorg- of hulpbehoevende door de gemeente kan worden gelegd.
Mantelzorg is tijdelijk
U heeft de schuur omgebouwd tot mantelzorgwoning, deze mantelzorgwoning mag bewoond worden tot de mantelzorg stopt. De woning hoeft daarna niet afgebroken te worden, maar moet wel in oude staat teruggebracht worden of zo aangepast dat het niet meer bewoond kan worden. Sanitair en keuken mogen dus niet meer aanwezig zijn, maar niet alles hoeft weg, want ook een schuur kan bv een wasbak o.i.d. hebben. Het gaat er vooral om dat het niet meer bewoond wordt.
Het kan zijn dat u naar aanleiding van dit overzicht nog vragen hebt. U wilt bijvoorbeeld niet uw bestaande schuur gebruiken voor mantelzorg. U wilt uw woning uitbreiden voor mantelzorg of u wilt een nieuwe bijgebouw plaatsen voor mantelzorg. Er is veel mogelijk op gebied van mantelzorg, maar niet alles is vergunningsvrij. Ik help u graag verder, neem daarom met mij op.
Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?
In principe is voor ieder bouwwerk en iedere verbouwing een omgevingsvergunning nodig. In bepaalde gevallen is dit niet nodig, of kun je volstaan met een “lichte” bouwvergunning. De voorwaarden voor de omgevingsvergunning zijn wettelijk vastgelegd. Via de website van het Omgevingsloket kun je zelf online bepalen of je een bouwvergunning nodig hebt. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met de gemeente.
Er zijn verschillende soorten omgevingsvergunningen:
Gefaseerde omgevingsvergunning
Je kunt ervoor kiezen een omgevingsvergunning gefaseerd in te dienen. Hierbij zal in fase 1 alleen worden getoetst aan het bestemmingsplan, en wordt de aanvraag voorgelegd aan de Welstandscommissie. Zodra het plan ‘planologisch en welstandshalve inpasbaar’ is, kan de omgevingsvergunning Fase 1 worden verstrekt. Vervolgens kan het bouwplan verder technisch worden uitgewerkt, en de statistische berekeningen worden gemaakt. Hiermee kan bouwaanvraag Fase 2 worden gestart.
Niet-gefaseerde omgevingsvergunning
Als je kiest voor een niet-gefaseerde aanvraag, is het verstandig vooraf eerst te informeren bij de gemeente of het plan voldoet aan de welstandseisen. In de meeste gevallen wordt hiervoor een principeverzoek omgevingsvergunning, ofwel een vooroverleg, aan de gemeente voorgelegd. Bij het indienen van de aanvraag, heb je dezelfde documenten nodig als bij de aanvraag in fasen. De statistische berekeningen mogen in een later stadium worden aangeleverd.
Bij een niet-gefaseerde vergunning moet de gemeente je binnen 12 weken schriftelijk informeren of de vergunning wordt verstrekt of wordt geweigerd. Bij een gefaseerde aanvraag geldt een maximum van 6 weken voor fase 1, en nog eens 6 weken voor fase 2.
De aanvraag van een omgevingsvergunning kost geld. Het verschilt per gemeente wat de kosten zijn. Op www.bouwleges.nl zie je de gemeentelijke legesverordening.